מלטשות

אהלן חברים,
רציתי לדבר קצת על מלטשות.
אני רואה כבר כמה אנשים ששואלים איזו מלטשת עדיפה להם אז החלטתי לכתוב בצורה מסודרת ולמנות את סוגי המלטשות שאני מכיר, את צורת פעולתן ואת היעוד שלהן.
 
קודם כל נתחיל בסוגי המלטשות:
 
* מלטשת אקצנטרית
 
* מלטשת סרט/טנק
 
* מלטשת רוטטת
 
* מלטשת משולשת/עכבר
 
* מלטשת אף
 
* פולישר
 
אקדים ואעלה את מטרות הליטוש, יש כמה מטרות ליטוש שאפשר להשיג ממלטשת, הן לגימור וליטוש עדין והן להורדת כמות חומר מסיבית ולשטח משטח לא ישר.
בשורה התחתונה באופן תיאורטי או לא אפשר להגיע כמעט לכל פעולה עם כל מלטשת אך לא תמיד זה יהיה קל, מהיר, יעיל, או נכון.
 
נתחיל במלטשת האקצנטרית, המוכרת והנפוצה היום, זולה, נגישה, לרוב עם בורר מהירויות, אז למה היא מיועדת?
מלטשת אקצנטרית עובדת בצורה אקצנטרית, שמיניות, לרוב המשטח שלה רך (יש לי גם מלטשת עם משטח מתכת יצוק אבל זה פחות נפוץ), לליטוש אגרסיבי והורדת כמות של חומר היא פחות יעילה כי גם בליטוש מקצועי בצורה אחידה יקח לה לא מעט זמן, רוב הסיכויים שאם הליטוש לא מקצועי תווצרנה גבעות ועמקים ובכך נפגום בעבודה שלנו, לכן השימוש האישי שלי במלטשת אקצנטרית הוא בעיקר לשיופים סופיים אחרי שכבר יש לי משטח ישר ואחיד, להחלקה
 
ולפינישים, אפשר לבצע איתה גם פוליש אך אני פחות ממליץ כי מלטשת אינה תמיד מיועדת להניע ספוג כבד (יותר מנייר השיוף אליו היא מיועדת).
 
מלטשת סרט/טנק נפוצה בקרב הנגרים וחרשי העץ, היא פועלת בצורה בה היא מריצה סרט נייר ליטוש במהירות, מיועדת להוריד מסה של חומר וליישר ממש משטח, לדוגמא אני לא חושב שישנה דרך עדיפה ליישר גדם/רינג מאשר מלטשת טנק.
 
מלטשת רוטטת כשמה כן היא פועלת בצורת רטט, כאן אולי המשטח יהיה ישר תמיד אך גם הוא אינו מיועד להורדת מסה של חומר ול"שטח" חלקים גדולים לרוב, היא כן יכולה לעשות את זה אבל יקח לה לא מעט זמן וניירות שיוף בדרך לא פעם.
מלטשת רוטטת בעיניי עדיפה לפינישים ולליטוש עדין אחרי שהמשטח ישר, אלא אם כן מדובר במלטשת שמקבלת בצורה נכונה נייר בעל חורים לניקוז האבק כך היא תוכל ליישר שטח בצורה יועילה אך לפעמים ממושכת.
 
מלטשת משולשת/עכבר פועלת גם כן בצורת רטט אך בגלל צורתה מספקת פתרון מעולה לנישות ופינות בהן מלטשות אחרות לא יעילות, מעולה הן להורדת מסה של חומר והן לפיניש אך קטנה יחסית ולכן מומלצת לעבודה על פינות בלבד.
 
מלטשת אף היא מלטשת סרט רק סרט צר וארוך יותר, לא מיועדת לרוב לשיטוח אלא לגישה ספציפית למקומות דקים בהם הגישה מוגבלת מאוד, יכולה להוריד מסה של חומר ולעצב לא פחות טוב מדרמל או דומיו אך פחות קל להגיע איתה לפיניש רצוי ללטש אחריה בידיים.
 
פולישר הוא בעצם דיסק/משחזת זווית עם בורר מהירויות, ישנם כמה סוגי פולישרים וצורות עבודה שלהם, אני רוצה להתיחס כאן ספציפית רק לליטוש בעזרתם, רוב המוחלט של הפולישרים הם פולישרים שעובדים בצורת דיסק מסתובב, הסיבוב הוא קבוע ואחיד, אני משתמש אישית בפולישר עם מנוע חזק להורדת כמות חומר גדולה וליישר היכן שצריך, אני לא מבצע ליטוש עדין וסופי או פוליש
 
עם אותו הפולישר, עבור משימות כאלה אני מעדיף פולישר DA אורביטאלי מדויק יותר, צורת הסיבוב האחידה יכולה לגרום לא פעם לסימנים שנוצרים מהסיבוב ולכן אחרי שהמשטח ישר אני אעדיף לעבור לכלי ליטוש עדין יותר.
 
נעבור לניירות שיוף, אני רוצה להתיחס כאן לניירות שיוף עם/בלי חורים.
ניירות ליטוש עם חורים בגדול מיועדים לעץ מתכת וכו, החורים מיועדים לכנס את האבק שנוצר בשיוף ולמגר אותו דרך החורים אל פתח כניסת השואב/שק איסוף האבק, ניירות עם חורים לא מיועדים לשיוף רטוב ולכן יתפוררו מהר.
 
ניירות שיוף בלי חורים מיועדים לרוב לשיוף רטוב כך שבמקום חורים מים או נוזלי השחזה אחרים ממגרים את האבק שנוצר בליטוש החוצה, שיוף רטוב מיועד לחומרים כמו אפוקסי, זכוכית ועוד.
לא כל הניירות שמגיעים בלי חורים מיועדים לשיוף רטוב יש לשים לב לזה.
כמובן שאפשר להשתמש בניירות לשיוף רטוב גם.

 
אלמוג יחזקאל
[email protected]
0509151243

 

 

לפרטים ומידע נוסף

מאשר קבלת דואל

תודה על פניתכם

ההודעה התקבלה במערכת,
נציג שלנו יחזור אליכם בקרוב.

WhatsApp chat